Nový iRobot Roomba Combo 10 Max

iRobot byl dlouho synonymem pro robotický vysavač, ale jednu chvíli za čínskou konkurencí lehce zaostával. Po převzetí firmy Amazonem přišla do iRobota vítaná vzpruha a vývoj technologií se uvnitř firmy výrazně zrychlil. Hezky to lze vidět na pokročilé AI, která zabezpečuje, aby se robot vyhýbal různým předmětům a třeba i "nehodám" po mazlíčcích. 

Letošní hlavní novinkou nebude zdokonalená AI, ale vylepšené mopování se stanicí, co dokáže robotovi vyprat hadřík. 

Nový iRobot Roomba Combo 10 Max

Vysaje, vymopuje, vyčistí se

První robot, co iRobot vynalezl pro vytírání podlahy byl model Scooba z roku 2005, nahradila ho pak menší řada robotů Braava a před pár lety se iRobot pustil do kombinovaných robotických vysavačů. 

V iRobotovi vymysleli mop, který se umí schovávat do vrchní části robota už dávno. Díky tomu mokrý hadřík nezašpiní koberce. 

Letos ale přichází i nabíjecí stanice, která mop dokonce i vyčistí. Nabíjecí stanice má v sobě kartáč a špinavou vodu dokonce odsaje do odpadní nádrže. Robot tedy může vytřít opravdu velké plochy, a přitom nebude tahat špinavý hadřík po čisté podlaze nebo dokonce kobercích. Robot si doplní sám vodu a rezervoár vody vydrží až na jeden týden. Stanice pak dokáže vysávat prach z odpadní nádržky až po dva měsíce. Pak pytlík, který je vhodný i pro alergiky jednoduše ve stanici vyměníte. 

Jak bude vysávat? 

Vysávání je dlouhodobě hlavní devízou vysavačů Roomba. Minulý rok se zvyšoval výkon sání a dvojice kartáčů, které se točí proti sobě zůstaly stejné. 

Zlepšovat se bude funkce Dirt Detective. Robot bude zjišťovat, jak moc je zapotřebí jednotlivé místnosti čistit. V aplikaci vám pak doporučí přednostní úklid místností, kde je nejčastěji prach a nečistoty a doporučí vhodné nastavení úklidu.

Nový iRobot Roomba Combo 10 Max
Nový iRobot Roomba Combo 10 Max

Kamera v nárazníku

Už před dvěma lety iRobot přemístil kameru z vrchní části do nárazníku. Díky tomu už robot nerozeznává pouze v jaké je místnosti, ale dokáže poznat různé předměty a zbytečně na ně nenajíždět. To obzvlášť oceníte, v pokojíčku dětí, kde se rovněž válí oblečení nebo hračky, ale taky když máte doma mazlíčky. Bobkům se Roomby vyhýbají díky kameře již po dvě generace. 

Nový iRobot Roomba Combo 10 Max

Design

Letos design robota potemněl a měl by tak být méně rušivým elementem. Naštěstí mechanismus pro zvedání hadříku zůstal.
Nový iRobot Roomba Combo 10 Max
 

Apple Home

Letos by snad již mělo být možné ovládat robotický vysavač z aplikace domácnost v iOS. iRobot je součástí skupiny Matter, která se stará o protokol, který by měl sjednotit internet věcí a umožnit používání chytrých věcí napříč platformami. V Matteru je i Apple a na letošní WWDC při představování nových operačních systémů pro iPhony, iPady a Macy oznámil, že v aplikaci Domácnost nyní budou i robotické vysavače.

Jaká bude výška? 

iRoboti už nemají malý majáček v nárazníku, které si mnohdy urazily, takže se i výška robota snížila na 8,7cm 

Kdy přijde a jaká bude cena?

Bohužel pro Českou republiku nebyla cena a datum ještě nebyli zveřejněny. Můžeme odhadovat, že bude robot za podobnou cenu jako minulý model tedy přibližně 34 999 - 38 999 Kč. Skladem by robot mohl být přibližně v září / říjnu. 

Nový iRobot Roomba Combo 10 Max

Předchozí model

Aktuálně nabízená Roomba Coombo J9+ má v ledasčem stejné parametry, ale chybí jí možnost vyčištění hadříku. Pokud se spokojíte s házením hadříků do pračky a jednou za čas je vyperete (doporučujeme si nakoupit hadříky navíc). Může předchozí model posloužit stejně, a přitom vyjít levněji.

iRobot Roomba Combo J9+